ΑΛΜΥΡΗ ΤΑΡΤΑ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ ΜΕ ΚΑΠΝΙΣΤΟ ΜΠΕΙΚΟΝ

25.4.17



Κάθε φορά που έχω καλεσμένους στο σπίτι, αλλά δυστυχώς δεν έχω αρκετό χρόνο για μαγειρέματα ούτε όμως και διάθεση να φάω φαγητό "απ'έξω", καταφεύγω στις τάρτες. Σε συνδυασμό με ένα καλό κρασί με βγάζουν πάντα ασπροπρόσωπη!

Η προετοιμασία μίας τάρτας μου φαίνεται σχετικά απλή και το αποτέλεσμα πάντα είναι εντυπωσιακό και γευστικότατο! Άσε που η γέμιση της μου δίνει την ελευθερία να πειραματιστώ με τα υλικά! 

Κι αυτή τη φορά λοιπόν αναγκάστηκα να πειραματιστώ και να αυτοσχεδιάσω με ό,τι υλικά είχα στο ψυγείο και στην κουζίνα μου μιας και ο χρόνος δεν μου περίσσευε. Έτσι ετοίμασα για την παρέα αλμυρή τάρτα λαχανικών με καπνιστό μπέικον. 

Υλικά
Για τη ζύμη
250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
120 γρ. βούτυρο
1 αυγό 
3 κουταλιές της σούπας δροσερό νερό
½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι

Για τη γέμιση
250 γρ. μανιτάρια λευκά κομμένα σε φέτες
1 ξερό κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές φέτες
2 μικρές πιπεριές πράσινες κομμένες σε κυβάκια
1 καρότο τριμμένο 
½ φλιτζάνι τσαγιού λευκό κρασί 
2 αυγά 
2 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένες
Αλάτι
Πιπέρι 
Θυμάρι 
Ελαιόλαδο
150-200 γρ. φέτα
100 γρ. μπέικον καπνιστό κομμένο σε κυβάκια
100 ml κρέμα γάλακτος


  • Σε ένα μπολ ρίξε το αλεύρι (αφού το κοσκινίσεις), το βούτυρο κομμένο σε κομματάκια και το αλάτι και ζύμωσε ελαφρά μέχρι να έχεις μία ζύμη που τρίβεται. Έπειτα πρόσθεσε το αυγό και το νερό και ζύμωσε πάλι μέχρι να έχεις μια ζύμη εύπλαστη και δροσερή. Κάνε τη μία μπάλα, τύλιξέ την με διάφανη μεμβράνη και άφησέ την στο ψυγείο για μισή ώρα περίπου. Στο μεταξύ ετοίμασε τη γέμιση!
  • Σε ένα τηγάνι ρίξε λίγο ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί αρκετά ρίξε το κρεμμύδι για να σωταριστεί. Μόλις πάρει ένα χρυσαφί χρώμα, ρίξε τα μανιτάρια, τις πιπεριές, το καρότο, το σκόρδο, αλάτι και πιπέρι. Μόλις εξατμιστούν όλα τα υγρά, ρίξε και το μπέικον. Τέλος, σβήσε με το κρασί. Όταν εξατμιστεί, πρόσθεσε το θυμάρι, ανακάτεψε και απομάκρυνε το τηγάνι από το μάτι της κουζίνας για να κρυώσει το περιεχόμενο.
  • Βγάλε τη ζύμη από το ψυγείο, πίεσέ την λίγο με τους καρπούς για να μαλακώσει και ύστερα άνοιξέ την με ένα πλάστη. Το σχήμα να είναι στρογγυλό και το πάχος της ζύμης περίπου μισό δάχτυλο.
    Tip: Για να μην κολλήσει η ζύμη ρίξε λίγο αλεύρι στην επιφάνεια εργασίας. Σε περίπτωση που δεν θέλεις να γεμίσει όλη η κουζίνα αλεύρι βάλε τη ζύμη ανάμεσα σε δύο φύλλα λαδόκολλας για να την ανοίξεις.
  • Βάλε τη ζύμη στην ταρτιέρα (αν δεν έχεις μην σκάς, βάλε την σε ταψάκι), εφάρμοσέ την καλά, κόψε ό,τι περισσεύει, κάνε τρύπες με ένα πηρούνι στον πάτο της τάρτας και ψήσε την σε προθερμασμένο φούρνο στους 180⁰C μέχρι να ροδίσει (περίπου 20 λεπτά στον δικό μου φούρνο).
  • Μόλις η τάρτα είναι έτοιμη, βγάλε την από τον φούρνο, ρίξε το περιεχόμενο του τηγανιού που έχει κρυώσει πάνω της και άπλωσέ το καλά. Τέλος, σε ένα μπολ ρίξε την κρέμα γάλακτος, τα 2 αυγά, τη φέτα τριμμένη, αλάτι και πιπέρι, ανακάτεψε τα πολύ καλά και ρίξε το μίγμα πάνω στην τάρτα.
  • Ξαναβάλε την τάρτα στο φούρνο και συνέχισε το ψήσιμο για 30-40 λεπτά στους 180⁰C.
Καλή όρεξη!





You Might Also Like

0 σχόλια