Παραδοσιακη χυλωμενη φασολαδα για τη νηστεια και οχι μονο!

18.3.16



Σαρακοστή λοιπόν και κάποιοι από εμάς νηστεύουν... Έτσι αποφάσισα πότε πότε να σας δίνω καμιά ιδέα σχετικά με το τι να μαγειρέψετε για να μην σπαζοκεφαλιάζετε. 

Εγώ επιλέγω φαγητά τα οποία είναι νόστιμα, αλλά συνάμα θρεπτικά, φαγητά τα οποία μου εξασφαλίζουν την απαραίτητη ενέργεια για να ανταξέλθω στις καθημερινές μου υποχρεώσεις! 

Σήμερα επειδή κρυώνω λιγάκι αποφάσισα να ετοιμάσω παραδοσιακή φασολάδα. Ένα πιάτο που τρώγεται ευχάριστα όχι μόνο από όσους νηστεύουν, αλλά και από εκείνους που δε νηστεύουν. 

Υλικά για 3-6 άτομα (αναλόγως την πείνα)
500 γρ. φασόλια μέτρια
3 καρότα καθαρισμένα και κομμένα σε ροδέλες
2 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα
4 κλωνάρια σέλινο ψιλοκομμένα
2 κουταλιές της σούπας πελτέ ντομάτας
100 γρ. χυμό ντομάτας (προαιρετικά)
Μπούκοβο (προαιρετικά)
Αλάτι
Πιπέρι
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο

Εκτέλεση
Αποβραδίς (και το τονίζω αυτό) ετοιμάζουμε τα φασόλια. Διαλέγουμε και πετάμε όσα δεν μας φαίνονται καλά, τα πλένουμε, τα σουρώνουμε και τα βάζουμε σε μια λεκάνη με νερό για να μουλιάσουν. 

Όταν ξεκινήσουμε το μαγείρεμα την άλλη μέρα, τα σουρώνουμε πάλι. Ύστερα τα ρίχνουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα με νερό που ήδη βράζει και τα αφήνουμε να βράσουν σε δυνατή φωτιά 40' περίπου. Έπειτα τα στραγγίζουμε και τα ξεπλένουμε. Αν έχουμε χρόνο και διάθεση, αφαιρούμε και ό,τι φλούδα δούμε γιατί ως γνωστόν η φλούδα είναι υπεύθυνη για τυχόν πρήξιμο ή φούσκωμα. 

Στην κατσαρόλα ρίχνουμε 3 κουταλιές ελαιόλαδο. Αφού ζεσταθεί, ρίχνουμε το κρεμμύδι, τα καρότα και το σέλινο και σοτάρουμε μέχρι να γίνει διάφανο το κρεμμύδι. Στη συνέχεια ρίχνουμε στην κατσαρόλα τα φασόλια και τον πελτέ ντομάτας, ανακατεύουμε καλά και συμπληρώνουμε ζεστό νερό (θέλουμε το νερό να φτάνει 4 δάχτυλα πάνω από τα φασόλια). Προαιρετικά ρίχνουμε και χυμό ντομάτας (προσωπικά το χρησιμοποιώ και για τη γεύση και για το χρώμα). Αφήνουμε το φαγητό να βράσει σε μισοσκεπασμένη κατσαρόλα και χαμηλή φωτιά περίπου για 40′. Δεν ξεχνάμε να ανακατεύουμε που και που για να μην κολλήσει το φαγητό μας. Αν χρειαστεί, συμπληρώνουμε λίγο ζεστό νερό ακόμα.

Τέλος, προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, αλατoπιπερώνουμε και αφήνουμε το φαγητό να βράσει λίγα λεπτά ακόμα (5′ – 10′).

Tips:
  • Ο χρόνος μαγειρέματος μπορεί να διαφέρει ανάλογα με την ποιότητα και το είδος των φασολιών. 
  • Αν έχεις χύτρα ταχύτητας, να την προτιμήσεις. Θα μειώσεις κατά πολύ τον χρόνο μαγειρέματος. 
  • Η φασολάδα είναι έτοιμη όταν έχουν μαλακώσει τα φασόλια και έχει χυλώσει η σάλτσα!
  • Αν νηστεύεις, συνόδευσέ τη με λίγο ψωμάκι. Αν όχι, συνόδευσέ τη με μπόλικη φετούλα.
  • Και αν σου αρέσουν τα πικάντικα, μην παραλείψεις να ρίξεις στο πιάτο σου λίγο μπούκοβο!
Καλή όρεξη! 

You Might Also Like

0 σχόλια