Νοστιμη, ζεστη, αρωματικη και υγιεινη σουπα με φακες!

20.1.16

Το κρύο κάνει αισθητή την παρουσία του κι όλοι ψάχνουμε τρόπο να ζεσταθούμε. Άλλος ανάβει τζάκι, άλλος το κλιματιστικό, τη σόμπα, το καλοριφέρ και άλλος φορά κι ένα ρούχο παραπάνω.

Ό, τι και να διαλέξεις, μην παραλείψεις να πιεις ένα ζεστό ρόφημα ή να μαγειρέψεις μια νόστιμη σουπίτσα. Για να σε προλάβω και να σε γλιτώσω από τη σπαζοκεφαλιά "τι να μαγειρέψω σήμερα" σου δίνω συνταγή για νόστιμη, ζεστή, αρωματική και υγιεινή σούπα με φακές! 


Για 4 μερίδες περίπου θα χρειαστείς: 
250 γρ. φακές 
1 μέτριο κρεμμύδι (κομμένο σε μικρά κυβάκια)
2-3 σκελίδες σκόρδο
1 κουταλάκι της σούπας τοματοπελτέ 
1-2 φύλλα δάφνης 
1 πρέζα ξερό δεντρολίβανο
Πάπρικα καυτερή (ή γλυκιά αν δεν σου αρέσουν οι πικάντικες γεύσεις)
Λίγο πιπέρι
Αλάτι
Ελαιόλαδο
Ζωμό λαχανικών (σπιτικό ή του εμπορίου) 

Αρχικά πρέπει να καθαρίσεις τις φακές και να πετάξεις τυχόν χαλασμένες ή πετραδάκια που θα βρεις. Έπειτα τις πλένεις και τις σουρώνεις. 

Σε μια κατσαρόλα με νερό που ήδη βράζει ρίξε τις φακές και άφησέ τες να βράσουν περίπου 15 λεπτά. Ύστερα σούρωσέ τες και άφησέ τες για λίγο στην άκρη. 

Στέγνωσε καλά την κατσαρόλα σου από τα νερά, βάλτη πάλι στο μάτι, ρίξε λίγο ελαιόλαδο και, όταν ζεσταθεί αρκετά, ρίξε το κρεμμύδι και σόταρέ το, ώσπου να πάρει ένα χρυσαφί χρώμα. Τότε ρίξε και το σκόρδο (ολόκληρο ή σε κομματάκια ή πολτοποιημένο) , τη δάφνη, την πάπρικα, το πιπέρι και το δεντρολίβανο για να σοταριστούν και αυτά.

Μετά ρίξε και τις φακές και, αφού ανακατέψεις καλά, πρόσθεσε ζωμό λαχανικών τόσο ώστε να καλύπτονται οι φακές και άφησέ τες να βράσουν σε χαμηλή φωτιά για 30 λεπτά περίπου. Αν χρειαστεί, πρόσθεσε λίγο ζωμό λαχανικών ακόμα για να μην σου κολλήσει το φαγητό. 

Λίγο πριν το τέλος του μαγειρέματος ρίξε το αλάτι και τον τοματοπελτέ, ανακάτεψε το φαγητό και συνέχισε το βράσιμο. 

Το φαγητό είναι έτοιμο όταν μαλακώσει η φακή (ο χρόνος μαγειρέματος διαφέρει ανάλογα με το μέγεθος, το είδος και την ποιότητα της φακής). 

Σέρβιρέ τες σε βαθύ πιάτο με μία κουταλιά ωμό ελαιόλαδο και απόλαυσέ τες σκέτες ή συνόδευδέ τες με λουκάνικο, σύγκλινο. απάκι ή και τηγανητό συκώτι! 


You Might Also Like

0 σχόλια